Fataal geweld

Fataal geweld

Fataal geweld

Een hoorcollege over het fenomeen moord & doodslag

Door: Liem, Marieke

Luisterduur: 2 uur 9 minuten
Datum uitgave: 13/12/2018
ISBN: 9789085301820
Prijs: 15,00


Samenvatting

Moord en doodslag betreft een universeel fenomeen. Maar wat maakt een mens tot moordenaar? Moord is de ernstigste vorm van criminaliteit en wekt, naast gevoelens van onbegrip, onmacht en onveiligheid, ook vragen op, zoals: hoeveel moorden worden er gepleegd? Wie zijn de daders? Waarom doodden zij? Wie zijn de slachtoffers? En: hoe kan dit fenomeen, los van alle sensatie, verklaard worden?

In dit hoorcollege behandelt Marieke Liem deze en andere vragen, gebruik makend van een aantal bekende en minder bekende moordzaken. Per college wordt een ander perspectief gebruikt, te weten het geografische, historische en relationeel perspectief. Zo ontstaat een volledig en genuanceerd beeld van dit extreem type geweld.

Download de bijlage bij het hoorcollege Fataal geweld.

Dit college is tot stand gekomen i.s.m. Studium Generale Universiteit Leiden.


Inhoudsopgave


College 1. Fataal geweld in geografisch perspectief
H1. Enkele definities en opzet van het hoorcollege
H2. Moord en doodslag veraf
H3. Moord en doodslag nabij

 

College 2. Fataal geweld in historisch perspectief
H4. De lange termijn daling van fataal geweld
H5. Recente ontwikkelingen in fataal geweld
H6. De veiligheidsparadox

 

College 3. Fataal geweld in relationeel perspectief
H7. De relatie tussen dader en slachtoffer
H8. Doding in gezinsverband
H9. Relationele nabijheid


Over de spreker: Liem, Marieke

Dr. Marieke Liem is afgestudeerd aan the University of Cambridge en is gepromoveerd in forensische psychologie aan de Universiteit van Utrecht. Hierop volgend is ze een aantal jaar als Marie Curie fellow verbonden geweest aan Harvard University. Ze is thans werkzaam aan de Universiteit Leiden als associate professor op het gebied van fysiek geweld en tevens voorzitter van de European Homicide Research Group. Haar onderzoeksinteresses omvatten interpersoonlijk geweld, met specifieke onderzoeksprojecten over doding in gezinsverband, de invloed van psychische stoornissen op (fataal) geweld,  doding gevolgd door zelfdoding, de effecten van gevangenisstraf op geweldplegers, en internationaal vergelijkend onderzoek naar dodelijk geweld. Aan de Universiteit Leiden beheert ze de Dutch Homicide Monitor, een databank waarin details van 25 jaar Nederlandse moord en doodslag, besloten liggen.